Menu

Eazzy Sleep Melatonine

7 slaaptips voor puberende kinderen...
die ook gelden voor volwassenen

7 slaaptips voor kinderen en volwassenen
 
Merk je dat je puberende kind slecht slaapt? Lees dan zeker deze tips. Ze maken de kwaliteit van de slaap beter en zorgen dat in slaap vallen – en blijven - makkelijker gaat. Het fijne van deze adviezen is dat ze ook van toepassing zijn voor volwassenen. Dus pas ze samen toe. Goed voorbeeld doet tenslotte volgen.

Slaaptip 1: Zorg voor een regelmatig slaap- en waakschema.

Ga naar bed en sta op omstreeks dezelfde tijd elke dag, zowel op doordeweekse dagen als in het weekend. Pubers hebben nog een slaapbehoefte van gemiddeld 8,5 tot 9 uur. In het weekend mogen zij zeker uitslapen, maar probeer maximaal 2 uur later dan doordeweeks op te staan. Dus liever niet tot in de middag uitslapen, want dan komen ze zondagavond niet op tijd in slaap! Voor volwassenen geldt hetzelfde. Hou in het weekend ongeveer dezelfde slaaptijden aan als op werkdagen. Doe je dat niet, dan ontstaat er een zogenoemde “social jetlag”. Je knoeit eigenlijk met je interne klok die je slaap- en eetpatroon regelt. Het effect van wakker blijven na de standaard ‘bedtijd’ is vergelijkbaar met dat van een jetlag.

Slaaptip 2: Zet op tijd digitale apparaten uit

Deze slaaptip geldt zowel voor jouw kind als voor jezelf. Doe 1,5 uur voor bedtijd alle digitale apparaten uit en leg geen telefoon of tablet in de slaapkamer. Zet de televisie uit. Het (blauwe) licht dat het scherm geeft zorgt ervoor dat je pas later dan normaal slaperig wordt en zorgt ervoor dat je onrustiger slaapt en vaker wakker wordt tussendoor. Zet in ieder geval een blauwlicht filter op je telefoon. Zie app nummer 2 (Blue Light Filter) in ons artikel over slaapapps. 

Slaaptip 3: Vermijd dutjes overdag

Als je kind moeite heeft met in slaap vallen ’s avonds is het beter om overdag niet te slapen. Alles wat je overdag slaapt, lig je ’s nachts wakker!

Slaaptip 4: Zoek overdag het zonlicht op

Ga elke dag naar buiten, vooral in de ochtenden. Op de fiets naar school of werk gaan is ideaal. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat blootstelling aan zonlicht of helder licht helpt om de biologische interne klok in de pas te houden. De biologische klok geeft het lichaam een seintje om te gaan slapen. Vandaar dat zonlicht zo belangrijk is.

Slaaptip 5: Eet gezond en op regelmatige tijden

Eet zoveel mogelijk op vaste tijden je ontbijt, lunch en avondeten. Ga niet direct na een warme maaltijd naar bed want hierdoor slaap je onrustiger of krijg je buikpijn. Probeer minimaal 1 uur tussen de avondsnack en het slapen gaan te laten zitten. Ga niet met honger slapen. Eet bijvoorbeeld een banaan, daar zit van nature melatonine in. Of eet een handje geroosterde ongezouten walnoten of amandelen. Ook die bevatten melatonine. Melatonine is een lichaamseigen stof die de biologische klok aanstuurt.

Slaaptip 6: Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

Laat je tiener in voldoende daglicht buiten spelen en sporten. Beweging maakt een lichaam moe, waardoor je sneller en dieper in slaap valt. Laat ze echter niet te laat in de avond sporten, het duurt namelijk altijd even voordat je daarna in slaap kunt vallen.

Slaaptip 7: Gebruik een melatonine supplement

Overweeg een melatonine supplement om te tijd tot in slaap vallen te verkorten.

Verder lezen over melatonine? Lees dan ook deze artikelen

 

Nieuwsbrief

Vind je deze informatie interessant? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Ontvang tips over slapen en Eazzysleep kortingsacties. Voer je e-mailadres in

Uw inschrijving is mislukt.

 

Uw inschrijving is verstuurd.