Melatonine dosering

Welke dosering melatonine kan een volwassene nemen?

De dosering van melatonine is per persoon verschillend. Het is een kwestie van uitproberen wat het beste voor jou werkt. Iedereen is anders waardoor sommigen van 0,1 mg melatonine regular al voldoende hebben. Anderen hebben minimaal 3 of 5 mg melatonine nodig. Om te experimenteren met dosering is het handig om eerst een verpakking van 500 tabletjes van 0,1 mg te kopen. Deze tabletten zijn erg klein en makkelijk in te nemen. Begin met 1 tabletje. Werkt dit niet, neem dan 2 dagen later 3 tabletjes. Hoog dit op tot maximaal 5 mg. Blijkt dat 15 tabletjes van 0,1 mg het beste werkt, bestel dan de volgende keer een verpakking van 1,5 milligram melatonine.

Bij Time Released kun je starten met 1 mg en dat dan ophogen.

Slaapproblemen zijn echter complex en niet alles is op te lossen met melatonine. Indien klachten niet verbeteren, is het advies om contact op te nemen met een huisarts of een orthomoleculair therapeut.

 

Welke dosering is geschikt voor kinderen?

Voor kinderen kan een dosering van 0,1 of 0,3 mg melatonine gebruikt worden.

Hogere dosering van melatonine bij kinderen kan uitsluitend gebruikt worden na overleg met een arts.

Op de pagina over melatonine voor kinderen staat  meer informatie over de melatonine dosering voor kinderen.

 

Moet een vergeten dosis worden ingehaald?

 

Bij het vergeten van innemen van een tablet melatonine mag deze ’s avonds niet later dan 2 uur na het voorgeschreven tijdstip alsnog worden ingenomen. Het is ongewenst om melatonine ’s nachts in te nemen als men wakker wordt.

In tegenstelling tot gebruikelijke slaapmedicatie zullen slaapproblemen niet erger worden als er een dosis melatonine wordt vergeten of overgeslagen. Neem de volgende dosis de volgende dag op het gebruikelijke tijdstip in en gebruik hierbij geen dubbele dosis om de vergeten dosis ‘in te halen’.

 

Wat gebeurt er als ik te veel of een overdosis melatonine neem?

Acute overdosering leidt naar verwachting niet tot ernstige klinische toxiciteit. Te verwachten effecten zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid, lethargie, slaperigheid, verwardheid, desoriëntatie en ataxie. Psychotische effecten, zoals hallucinaties, paranoia en nachtmerries, zijn in zeldzame gevallen ook gerapporteerd.

Is melatonine verslavend?

In diverse onderzoeken naar de verslavende werking van melatonine staat dat melatonine niet verslavend werkt. Het is mogelijk om zonder af te bouwen te stoppen met het gebruiken van melatonine.