Menu

Melatonine.nl Melatonine

 

Verbeter je nachtrust in de herfst met deze tips!

Slapen is erg belangrijk voor de gezondheid. Het lichaam herstelt zich en tal van biologische processen spelen zich ’s nachts af. Je verwerkt alles wat je mee maakt en cellen worden vernieuwd. Het is duidelijk dat een goede nachtrust essentieel is voor je lichaam. In de herfst kan door het verzetten van de klok en het veranderen van de hoeveelheid licht overdag ons slaappatroon veranderen. Je voelt je misschien minder fit. Alle reden om je slaap eens onder de loep te nemen. Met deze tips helpen we je op weg naar een goede nachtrust! 

Volg je biologische klok

De biologische klok regelt ons dag- en nachtritme. Biologische processen zijn overdag anders dan in de nacht. Hier zijn tal van hormonen verantwoordelijk voor. Wanneer de avond valt zal de aanmaak van melatonine toenemen. Dit hormoon maakt je slaperig en klaar voor de nacht. Door licht wordt juist de aanmaak geremd. Een goed ritme, het liefst meebewegend met de dag, is dus erg belangrijk. In de herfst, met name door het verzetten van de klok en het veranderen van de hoeveelheid licht in de ochtend en avond kan dit voor problemen zorgen.


Probeer daarom overdag zoveel mogelijk licht 'te vangen'. Breng tijd door in de buitenlucht. Wanneer je hier al in de ochtend mee begint zul je merken dat je zodra je in het licht stapt je sneller ontwaakt.
Voor de avond geldt het tegenovergestelde: dim zoveel mogelijk het licht en kijk niet te lang op je smartphone of tv. Het blauwe licht verstoort juist de aanmaak van melatonine.

Vaste tijden naar bed en uit bed

In het verlengde hiervan ligt het op vaste tijden naar bed gaan en opstaan. Ook in het weekend. Ons lichaam zal langzaamaan wennen aan het tijdstip van slapen en wakker worden en dit zal je nachtrust ten goede komen. Andersom geldt dat overdag slapen, zeker in een donkere ruimte, je biologische klok kan ontregelen.

Ontspanning is key

Een leeg hoofd en een ontspannen lijf dragen bij aan een goede nachtrust. Piekeren en stress dus niet. Ontspanning is voor iedereen anders. Kijk daarom naar wat jou ontspannen maakt. Een relaxt lijf is de basis voor een goede nachtrust en om uitgerust wakker te worden. Vermijd daarom ook zware gesprekken of drukke activiteiten voor het slapen gaan.

Eet- en drinkpatroon voor het slapen

Het is een open deur maar alcohol en koffie werken stimulerend en houden je dus wakker. Probeer deze producten dan ook zoveel mogelijk te vermijden in de avond, zeker wanneer je al moeite hebt met in- of doorslapen.

Na 20:00 uur in de avond eten is ook geen goed idee. Je spijsvertering moet nog laat aan de slag en er komen verschillende hormonen vrij bij het verteringsproces die geen goede invloed hebben op je slaap. Ook (veel) drinken voor het slapen kan er voor zorgen dat je er in de nacht uit moet. Dit komt je nachtrust niet ten goede.

Supplementen kunnen helpen

Er zijn verschillende supplementen die kunnen helpen bij het in slaap vallen en ontspannen slapen. De meeste supplementen zijn gebaseerd op rustgevende elementen als lavendel of valeriaan. Melatonine kan helpen de tijd die het kost om in slaap te vallen te verkorten.


Advies:
Slaapproblemen kunnen ook het gevolg zijn van een onderliggende aandoening. Ga met aanhoudende klachten daarom altijd naar een arts of specialist.